Strona główna Kilka uwag o czosnku

Kilka uwag o czosnku

ajo - Porady kulinarne: Kilka uwag o czosnku offline

Srebrny Ekspert
Artykuły: 42
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kilka uwag o czosnku
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 1

Cenne wskazówki jak kupować,przechowywać i wykorzystywać czosnek w kuchni oraz kilka słów o jego zdrowotnych właściwościach.


Czosnkowi przypisuje się więcej właściwości zdrowotnych niż jakiemukolwiek innemu produktowi-a niektóre z nich okazują się prawdziwe. Czosnek działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo oraz przeciwwirusowo. Jego uzdrawiające możliwości w przeważającej mierze są zasługą związków siarki, działających jako przeciwutleniacze - stąd korzystne działanie czosnku na układ sercowo-naczyniowy.

Podobno wystarczy sześć lub więcej ząbków czosnku tygodniowo, aby o połowę zmniejszyć ryzyko raka okrężnicy, żołądka i prostaty, w porównaniu z osobami jedzącymi najwyżej 1 ząbek tygodniowo.

Lecznicze związki chemiczne stają się aktywne w czosnku, gdy się go posieka lub zgniecie, gdyż dopiero wówczas działają zawarte w komórkach związki siarki. Następnie trzeba go zostawić na 10 minut, żeby nabrał właściwości prozdrowotnych.

Jak kupować? Główki czosnku powinny być jędrne, a ząbki gładkie i twarde. Przechowujemy je do 2 miesięcy w otwartym pojemniku, w chłodnym, dobrze wentylowanym miejscu, ale nie trzymamy w lodówce! Ząbki, które zaczęły kiełkować nadal nadają się do użytku. Kiełek rozdrabniamy i zużywamy razem z ząbkiem. Aby zniwelować ostry smak surowego czosnku w sosach lub dipach, obrane ząbki obgotowujemy przez 2 minuty i osuszamy.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Kilka uwag o czosnku  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane