Strona główna Kilka uwag o czosnku

Kilka uwag o czosnku

ajo - Porady kulinarne: Kilka uwag o czosnku offline

Srebrny Ekspert
Artykuły: 42
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kilka uwag o czosnku
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 1

Cenne wskazówki jak kupować,przechowywać i wykorzystywać czosnek w kuchni oraz kilka słów o jego zdrowotnych właściwościach.


Czosnkowi przypisuje się więcej właściwości zdrowotnych niż jakiemukolwiek innemu produktowi-a niektóre z nich okazują się prawdziwe. Czosnek działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo oraz przeciwwirusowo. Jego uzdrawiające możliwości w przeważającej mierze są zasługą związków siarki, działających jako przeciwutleniacze - stąd korzystne działanie czosnku na układ sercowo-naczyniowy.

Podobno wystarczy sześć lub więcej ząbków czosnku tygodniowo, aby o połowę zmniejszyć ryzyko raka okrężnicy, żołądka i prostaty, w porównaniu z osobami jedzącymi najwyżej 1 ząbek tygodniowo.

Lecznicze związki chemiczne stają się aktywne w czosnku, gdy się go posieka lub zgniecie, gdyż dopiero wówczas działają zawarte w komórkach związki siarki. Następnie trzeba go zostawić na 10 minut, żeby nabrał właściwości prozdrowotnych.

Jak kupować? Główki czosnku powinny być jędrne, a ząbki gładkie i twarde. Przechowujemy je do 2 miesięcy w otwartym pojemniku, w chłodnym, dobrze wentylowanym miejscu, ale nie trzymamy w lodówce! Ząbki, które zaczęły kiełkować nadal nadają się do użytku. Kiełek rozdrabniamy i zużywamy razem z ząbkiem. Aby zniwelować ostry smak surowego czosnku w sosach lub dipach, obrane ząbki obgotowujemy przez 2 minuty i osuszamy.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Kilka uwag o czosnku  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane