Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kindziukowa przekąska

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

szybkie koreczki dla niespodziewanych gości

Kindziukowa przekąska

Składniki:

Kindziukowa przekąska

 

  • cieniutkie plasterki kindziuka (po 2 na 1 koreczek)
  • plastry sera salami
  • kilka liści sałaty
  • wykałaczki lub szpadki

 

  • sos:
  • kilka łyżek majonezu
  • 2 łyżki musztardy chrzanowej lub startego chrzanu

Sposób przygotowania:

Kindziukowa przekąska
Kindziuk to długo dojrzewająca wędlina o wyrazistym smaku mająca swój rodowód na Litwie. Kroi się go tak jak mięsne salami, bardzo cieniutko - moje plasterki były cienkie jak papier, prawie okrągłe i średnicy plastrów sera.

Okrągłe plasterki sera przekrawamy na pół. Układamy jeden plasterek kindziuka, na to półplasterek sera, kawałek liścia sałaty (tak żeby wystawał) i przykrywamy drugim plasterkiem kindziuka. Zwijamy zaginając najpierw dół - wędlina bez sera - a potem oba boki do środka i spinamy szpadką. Podajemy na desce z dodatkiem sosu.
Pyszna i prosta przekąska.

Sos: majonez mieszamy z musztardą lub chrzanem. Jeśli byłby zbyt ostry można dodać troszkę jogurtu.