Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kisiel jeżynowo-żurawinowy :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczny , lekko kwaskowaty kisiel- taki jak lubię .

Kisiel jeżynowo-żurawinowy :

Składniki:

Kisiel jeżynowo-żurawinowy :

 

  • 1 szklanka oczyszczonych jeżyn ( mogą być mrożone )
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • 1 kisiel żurawinowy ( taki na pół litra wody )
  • ½ litra wody
  • cukier
  • migdały w płatkach do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Kisiel jeżynowo-żurawinowy :
Owoce wsypać do rondelka .Zalać 2 szklankami wody . Wsypać 4 łyżki cukru i zagotować . Zmniejszyć gaz i gotować 5 minut . W pozostałej zimnej wodzie rozrobić kisiel . Dosłodzić jeśli trzeba wywar z owoców .Wlać kisiel i chwilę gotować mieszając .Przełożyć do kompotierek ( miseczek ), posypać z wierzchu płatkami migdałowymi .

Nie podaje ilości użytego cukru gdyż zależy to od tego na ile słodkie są jeżyny.
Użyłam gotowego kisielu zamiast mąki ziemniaczanej ze względu na barwnik . Jeżyny po zagotowaniu i zaciągnięciu mąka ziemniaczaną są takie lekko sinawe i brzydko wyglądają – a z barwnikiem zawartym w kisielu wszystko jest ok. .