jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kisiel malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Można go oczywiście wykonać dodając więcej wody, ale ja lubię taki MOCNO malinowy, orzeźwiający. Nie tylko smakuje , ale dostarcza moc witaminek:).

Kisiel malinowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kisiel malinowy

 

  • Składniki na 4 -5 porcji:
  • Ok. 800 gram malin,
  • Cukier do smaku (około 3-5 łyżki),
  • 1 szklanka wody,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • Biota śmietana do podania,
  • Czekolada do dekoracji,

 

Sposób przygotowania:

Kisiel malinowy
Maliny przekładamy do garnka i dodajemy do nich połowę cukru. Całość podgrzewamy około 5 minut, by maliny puściły sok. Gotowe, jeszcze ciepłe przeciskamy przez gęste sitko lub gazę, tak by usunąć pestki. Otrzymany sok ponownie stawiamy na gazie. Z tej ilości otrzymujemy około 2,5 szklanki gęstego 100% soku. W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Gotujący sok zalewamy przygotowaną mieszaniną. Całość gotujemy, aż kisiel zgęstnieje. Dodajemy pozostały cukier według uznania. Gotowy kisiel porcjujemy do przygotowanych pucharków. Pozostawimy do przestygnięcia. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i świeżymi owocami.
Kisiel malinowy
Uzyskany stu procentowy sok stawiamy na gazie
Kisiel malinowy
W części uzyskanego soku rozpuszczamy mąkę
Kisiel malinowy
Mieszaninę mąki i soku wlewamy do gotującego soku, gotujemy kisiel

Tagi:

czekolada