Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Kisiel mandarynkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

prosty i efektowny, owocowy deserek

Kisiel mandarynkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kisiel mandarynkowy

 

 

  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej

 

  • 2-3 łyżki cukru

 

  • 4 łyżki wrzącej wody

Sposób przygotowania:

Kisiel mandarynkowy
Dwie mandarynki przekrawamy poziomo na pół, z każdej połówki wyciskamy sok. Sok wlewamy do rondelka i dodajemy cukier oraz 2-3 łyżki wrzącej wody. Zagotowujemy wszystko. Pozostałą mandarynkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do rondelka. Po zagotowaniu do mandarynek dodajemy rozmieszaną dokłądnie we wrzątku skrobię i mieszamy. iedy kisiel stanie się odpowiednio gęsty, próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Można jeść na cieplo i na zimno.
Kisiel mandarynkowy
Z trzech mandarynek powinny wyjść ok. 2-3 porcje kiślu
Kisiel mandarynkowy
Pamiętamy żeby wybrać pestki podczas wyciskania i krojenia mandarynek