kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kisiel mirabelkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Moja słabość do mirabelek objawia się ty, że nie potrafię ich zostawić na drzewku i odejść. W konsekwencji tego co chwilę mam w domu siatkę złocistych owoców z których wymyślam różne dania.

Kisiel mirabelkowy

Składniki:

Kisiel mirabelkowy

podstawowe

Sposób przygotowania:

Kisiel mirabelkowy

1

Kisiel mirabelkowy
Owoce pozbawiamy pestek. Najwygodniej będzie z użyciem drylownicy do wiśni.

Mirabelki myjemy na sitku i pozbywamy się pestek. Najwygodniej jest to zrobić przy użyciu drylownicy do wiśni. Jeśli takowa nie dysponujemy pozostaje nam ręcznie wyciąganie pestek i trochę cierpliwości.

2

Kisiel mirabelkowy
Owoce zalewamy wodą, dodajemy laske wanilii i gotujemy az owoce zmiękną.

Owoce zalewamy wodą lub opcjonalnie sokiem owocowym np. jabłkowym. Dodajemy laskę wanilii. Z powodzeniem możemy użyć takiej z której wydrążyliśmy już nasionka i dodaliśmy do czegoś innego ;) owoce gotujemy kilkanaście minut na małym ogniu aż będą miękkie.

3

Kisiel mirabelkowy
Rozrobioną kartoflanke dodajemy do owoców.

Dosładzamy do smaku.
Dwie łyżki maki ziemniaczanej rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dolewamy do owoców, cały czas mieszając, aż kisiel stężeje.
Rozlewamy do miseczek. Serwujemy np. z kleksem bitej śmietany.