paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Kisiel śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny kisiel ze świeżych śliwek z kleikiem ryżowym

 Kisiel śliwkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kisiel śliwkowy

 

  • 20 dag śliwki
  • 1/2 szklanki woda
  • do smaku cukier trzcinowy
  • 2 łyżeczki kleik ryżowy

Sposób przygotowania:

Kisiel śliwkowy
Opłukane śliwki przekroić na pół i wyciągnąć z nich pestki. Przełożyć śliwki do rondla zalać wodą i gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Śliwki przecieramy przez sito. Do śliwek dodajemy kleik i ponownie mieszamy. Do smaku można dosłodzić cukrem trzcinowym.
 Kisiel śliwkowy
Rozgotowane śliwki przetrzeć przez sito.

Tagi:

śliwki