jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kisiel winogronowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Deser doskonale smakuje z dodatkiem herbatników. Jest to deser z winogron które w sezonie zrywam u mnie na działce. Moja córka go uwielbia.

Kisiel winogronowy

Składniki:

Kisiel winogronowy

 

  • Składniki na 4 porcje:
  • 3 szklanki soku z winogrona ( wyciśniętego z sokowirówki),
  • Cukier do smaku ( niekoniecznie),
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • Rodzynki i winogrono do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Kisiel winogronowy
Połowę soku zagotowujemy. W drugiej rozmącamy mąkę. Mieszaniną zalewany gotujący sok. Gotujemy do rozklejenia skrobi. Słodzimy jeśli jest taka potrzeba. Gotowy kisiel rozlewamy do salaterek i dekorujemy rodzynkami i winogronem. Jeśli ktoś nie posiada sokowirówki winogrona można po prostu rozgnieść , zagotować i przefasować by usunąć pestki i skórki. W ten sposób także otrzymanym sok.

Tagi:

winogrona