paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Kisielowa babka żurawinowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybka babka z dodatkiem kisielu który nadaje mu fajny smak :)

Kisielowa babka żurawinowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kisielowa babka żurawinowa

 

  • 4 jajka (rozm L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej + 1 łyżka do obtoczenia żurawiny
  • 2 op kisielu żurawinowego (takie na 0,5 l wody)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła roślinnego
  • 10 dag żurawiny suszonej

 

Sposób przygotowania:

Kisielowa babka żurawinowa
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do miseczki wybijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do białości. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kisiele. Miksujemy. Wlewamy masło i nadal miksujemy. Na koniec mieszamy żurawinę z łyżką mąki i dodajemy do masy, mieszamy. Masę przelewamy do wąskiej blachy wyłożonej pergaminem. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st C przez ok 50-60 min (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Kisielowa babka żurawinowa
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i suchy kisiel
Kisielowa babka żurawinowa
Składniki miksujemy i dodajemy roztopione masło
Kisielowa babka żurawinowa
Żurawinę mieszamy z łyżką mąki i dodajemy do masy
Kisielowa babka żurawinowa
Gotową masę przelewamy do wąskiej blachy i pieczemy

Tagi:

jajko jajka