2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Kisielowe babeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Leciutkie jak puch proste babeczki z wiśniową nutą zrobione na szybkiego dla niespodziewanych gości,do kawy czy herbaty znakomite.

Kisielowe babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kisielowe babeczki

 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kisielowe babeczki
Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę,dodając pod koniec ubijania cukry, nie przerywając ubijania dodawać stopniowo po jednym żółtku,zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypywać po łyżce mąki wymieszanej z kisielem i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wylewać równomiernie do papierowych papilotek na muffinki.Piec około 25 minut w temp 170*c Zimne oprószyć pudrem.
Kisielowe babeczki
białka jaj ubijamy z cukrami na sztywną pianę
Kisielowe babeczki
mieszamy z mąką wymieszaną z kisielem wiśniowym
Kisielowe babeczki
wylewamy ciasto do papierowych papilotek
Kisielowe babeczki
po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika studzimy dekorujemy

Tagi:

jajko jajka