dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 582]

Kisz z tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kisz z tymiankiem to pyszny pomysł na kolację. Jest dobry i na ciepło i na zimno. Można go również wziąć na wynos na drugie śniadanie.

Kisz z tymiankiem

Składniki:

Kisz z tymiankiem

 

  • ciasto:
  • 250g maki pszenne razowej
  • 4 łyzki oliwy lub oleju
  • łyżeczka tymianku
  • sól
  • woda
  • nadzienie:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szkl mleka
  • ząbek czosnku
  • sól
  • łyżeczka tymianku
  • 1/2 szkl startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Kisz z tymiankiem
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, przyprawy i zaczynamy zagniatać dolewając niewielkie ilości wody. Ciasto musi wyjść zwarte i elastyczne.

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. W rondelku rozpuszczamy masło, przesmażamy je z mąkę a następnie dodajemy mleko.

Gotujemy sos beszamelowy cały czas mieszając. Kiedy sos będzie gęsty, dodajemy do niego pozostałe składniki, mieszamy i wylewamy na ciasto.

Zawijamy brzegi. Pieczemy ok 45 min w 180 st.