dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Kisz z wieprzowina i boćwina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kisz z wieprzowina boćwiną wspaniały pomysł na śniadanie, lunch do pracy czy szkoły, obiad w towarzystwie surówki albo kolacje. Dobry na ciepło i na zimno.

Kisz z wieprzowina i boćwina

Składniki:

Kisz z wieprzowina i boćwina

 

  • 30dag mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka cząbru
  • łyżeczka soli
  • woda - ok 1/2 szkl
  • 500ml kefiru
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • 1/2 pęczka boćwiny
  • 100g wieprzowiny np. surowego boczku lub łopatki
  • kilka brukselek

Sposób przygotowania:

Kisz z wieprzowina i boćwina
Do maki dodajemy przyprawy, olej, wodę i mieszamy najpierw łyżką a potem ręką. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na kisz.

Kefir mieszamy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, posiekaną boćwiną, wylewamy na ciasto.

Wieprzowine kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu. Brukselki kroimy na pół i układamy na wierzchu.

Pieczemy 50 min w 180st.

Tagi:

dania mięso