Treść została usunięta


Treść została wyłączona lub czeka na akceptację moderatora serwisu Gotujmy.pl.


Komentarze do Kiszenie kapusty (strona 1 z 1)  
jolka18

jolka18

2009-11-26 01:12
Pozwole sobie zamiescic kilka uwag odnosnie pow.przepisu.Co do skladnikow,mozna dodac(wskazane i czesto praktykowane)szatkowana marchew,zamiast kminku mozna dac nasiona suchego kopru,oprocz tego niektorzy daja ziarna jalowca,zurawine,np.suszona itp.Z lisci mozna zrezygnowac,jak kto lubi.Co do glabow;nie powinno sie ich usuwac.Sa smaczne i zawieraja wiecej witamin niz liscie.Komu przeszkadza ich twardosc po ukiszeniu,moze je przed kiszeniem wyciac,obrac z e skory i poszatkowac razem z kapusta.Nastepnie:ubijamy,albo raczej ugniatamy dosc mocno,ale delikatnie,zeby nie zmiazdzyc lisci warstwami,az na powiezchni ukaze sie SOK,a nie sol.Po kilkudniowej(niekoniecznie dwudniowej,to zalezy np od temperatury w pomieszczeniu,gatunku kapusty)przebijamy kijem w kilku miejscach,zostawiamy odkryta na kilka godzin,po czym ponownie uciskamy,aby nie bylo w niej wolnych przestrzeni.Jesli na powierzchni ukazala sie wczesniej piana,wskazane byloby ja usunac.Po ponownym ubiciu obciazamy kapuste,przykrywamy i wynosimy do chlodnego miejsca.P.s.Przepraszam za brak ''polskich''znakow,ale chwilowo mam taka klawiature.
Skomentuj
Oceń:
0
jolka18

jolka18

2009-11-26 01:14
jolka18 napisał(a):

Pozwole sobie zamiescic kilka uwag odnosnie pow.przepisu.Co do skladnikow,mozna dodac(wskazane i czesto praktykowane)szatkowana marchew,zamiast kminku mozna dac nasiona suchego kopru,oprocz tego niektorzy daja ziarna jalowca,zurawine,np.suszona itp.Z lisci mozna zrezygnowac,jak kto lubi.Co do glabow;nie powinno sie ich usuwac.Sa smaczne i zawieraja wiecej witamin niz liscie.Komu przeszkadza ich twardosc po ukiszeniu,moze je przed kiszeniem wyciac,obrac z e skory i poszatkowac razem z kapusta.Nastepnie:ubijamy,albo raczej ugniatamy dosc mocno,ale delikatnie,zeby nie zmiazdzyc lisci warstwami,az na powiezchni ukaze sie SOK,a nie sol.Po kilkudniowej(niekoniecznie dwudniowej,to zalezy np od temperatury w pomieszczeniu,gatunku kapusty)przebijamy kijem w kilku miejscach,zostawiamy odkryta na kilka godzin,po czym ponownie uciskamy,aby nie bylo w niej wolnych przestrzeni.Jesli na powierzchni ukazala sie wczesniej piana,wskazane byloby ja usunac.Po ponownym ubiciu obciazamy kapuste,przykrywamy i wynosimy do chlodnego miejsca.P.s.Przepraszam za brak ''polskich''znakow,ale chwilowo mam taka klawiature.
.Mialo byc oczywiscie ''po kilkudniowej fermentacji''
Skomentuj
Oceń:
0
jolka18

jolka18

2009-11-26 01:17
jolka18 napisał(a):

jolka18 napisał(a):

Pozwole sobie zamiescic kilka uwag odnosnie pow.przepisu.Co do skladnikow,mozna dodac(wskazane i czesto praktykowane)szatkowana marchew,zamiast kminku mozna dac nasiona suchego kopru,oprocz tego niektorzy daja ziarna jalowca,zurawine,np.suszona itp.Z lisci mozna zrezygnowac,jak kto lubi.Co do glabow;nie powinno sie ich usuwac.Sa smaczne i zawieraja wiecej witamin niz liscie.Komu przeszkadza ich twardosc po ukiszeniu,moze je przed kiszeniem wyciac,obrac z e skory i poszatkowac razem z kapusta.Nastepnie:ubijamy,albo raczej ugniatamy dosc mocno,ale delikatnie,zeby nie zmiazdzyc lisci warstwami,az na powiezchni ukaze sie SOK,a nie sol.Po kilkudniowej(niekoniecznie dwudniowej,to zalezy np od temperatury w pomieszczeniu,gatunku kapusty)przebijamy kijem w kilku miejscach,zostawiamy odkryta na kilka godzin,po czym ponownie uciskamy,aby nie bylo w niej wolnych przestrzeni.Jesli na powierzchni ukazala sie wczesniej piana,wskazane byloby ja usunac.Po ponownym ubiciu obciazamy kapuste,przykrywamy i wynosimy do chlodnego miejsca.P.s.Przepraszam za brak ''polskich''znakow,ale chwilowo mam taka klawiature.
.Mialo byc oczywiscie ''po kilkudniowej fermentacji''
Co do ''skory''glaba,prawidlowo powinno byc ''lyko''
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kapusta
Zapiekanka z mięsem mielonym Surówka z białej kapusty Kapuściany garnek
Lazania z kapustą włoską i kurczakiem Domowe łazanki z kurczakiem i pomidorem Nogi z kaczki po góralsku
Surówka z kiszonej kapusty Coleslaw z czerwonej kapusty Kapuśniak Eli na wędzonce
Zupa z kapustą i grochem Łazanki mieszane Surówka z kiszonej kapusty,cebuli i marchewki

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane