Kiszenie kapusty

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

kapusta kiszona,pychotka;-)

Kiszenie kapusty

Składniki:

Kiszenie kapusty

 

 

Sposób przygotowania:

Kiszenie kapusty
Kapustę oczyścić z wierzchnich, nadpsutych liści i zdjąć kilka liści do wyłożenia dna beczki Główki kapusty przeciąć na pół, usunąć głąby a liście poszatkować i posolić. Dno beczki wyłożyć odłożonymi liśćmi kapusty, a na nich warstwami poszatkowaną kapustę, przesypując kminkiem, liśćmi laurowymi i przekładając jabłkami. Ubijać kapustę, aż na powierzchni ukaże się sól. Nakryć ją talerzem, obciążyć go ciężarkiem lub wyszorowanym, niekruszącym się kamieniem. Przykryć gazą i odstawić na 2 dni. W kapustę wbić kij, aby umożliwić ulotnienie się gazów zbierających się między warstwami kapusty. Ponownie przykryć kapustę talerzem, obciążyć i przenieść w chłodne miejsce. Po upływie 2 tygodni kapusta jest ukwaszona.