Treść została usunięta


Treść została wyłączona lub czeka na akceptację moderatora serwisu Gotujmy.pl.


Komentarze do Kiszenie kapusty (strona 1 z 1)  
jolka18

jolka18
offline

2009-11-26 01:12
Pozwole sobie zamiescic kilka uwag odnosnie pow.przepisu.Co do skladnikow,mozna dodac(wskazane i czesto praktykowane)szatkowana marchew,zamiast kminku mozna dac nasiona suchego kopru,oprocz tego niektorzy daja ziarna jalowca,zurawine,np.suszona itp.Z lisci mozna zrezygnowac,jak kto lubi.Co do glabow;nie powinno sie ich usuwac.Sa smaczne i zawieraja wiecej witamin niz liscie.Komu przeszkadza ich twardosc po ukiszeniu,moze je przed kiszeniem wyciac,obrac z e skory i poszatkowac razem z kapusta.Nastepnie:ubijamy,albo raczej ugniatamy dosc mocno,ale delikatnie,zeby nie zmiazdzyc lisci warstwami,az na powiezchni ukaze sie SOK,a nie sol.Po kilkudniowej(niekoniecznie dwudniowej,to zalezy np od temperatury w pomieszczeniu,gatunku kapusty)przebijamy kijem w kilku miejscach,zostawiamy odkryta na kilka godzin,po czym ponownie uciskamy,aby nie bylo w niej wolnych przestrzeni.Jesli na powierzchni ukazala sie wczesniej piana,wskazane byloby ja usunac.Po ponownym ubiciu obciazamy kapuste,przykrywamy i wynosimy do chlodnego miejsca.P.s.Przepraszam za brak ''polskich''znakow,ale chwilowo mam taka klawiature.
Skomentuj
Oceń:
0
jolka18

jolka18
offline

2009-11-26 01:14
jolka18 napisał(a):

Pozwole sobie zamiescic kilka uwag odnosnie pow.przepisu.Co do skladnikow,mozna dodac(wskazane i czesto praktykowane)szatkowana marchew,zamiast kminku mozna dac nasiona suchego kopru,oprocz tego niektorzy daja ziarna jalowca,zurawine,np.suszona itp.Z lisci mozna zrezygnowac,jak kto lubi.Co do glabow;nie powinno sie ich usuwac.Sa smaczne i zawieraja wiecej witamin niz liscie.Komu przeszkadza ich twardosc po ukiszeniu,moze je przed kiszeniem wyciac,obrac z e skory i poszatkowac razem z kapusta.Nastepnie:ubijamy,albo raczej ugniatamy dosc mocno,ale delikatnie,zeby nie zmiazdzyc lisci warstwami,az na powiezchni ukaze sie SOK,a nie sol.Po kilkudniowej(niekoniecznie dwudniowej,to zalezy np od temperatury w pomieszczeniu,gatunku kapusty)przebijamy kijem w kilku miejscach,zostawiamy odkryta na kilka godzin,po czym ponownie uciskamy,aby nie bylo w niej wolnych przestrzeni.Jesli na powierzchni ukazala sie wczesniej piana,wskazane byloby ja usunac.Po ponownym ubiciu obciazamy kapuste,przykrywamy i wynosimy do chlodnego miejsca.P.s.Przepraszam za brak ''polskich''znakow,ale chwilowo mam taka klawiature.
.Mialo byc oczywiscie ''po kilkudniowej fermentacji''
Skomentuj
Oceń:
0
jolka18

jolka18
offline

2009-11-26 01:17
jolka18 napisał(a):

jolka18 napisał(a):

Pozwole sobie zamiescic kilka uwag odnosnie pow.przepisu.Co do skladnikow,mozna dodac(wskazane i czesto praktykowane)szatkowana marchew,zamiast kminku mozna dac nasiona suchego kopru,oprocz tego niektorzy daja ziarna jalowca,zurawine,np.suszona itp.Z lisci mozna zrezygnowac,jak kto lubi.Co do glabow;nie powinno sie ich usuwac.Sa smaczne i zawieraja wiecej witamin niz liscie.Komu przeszkadza ich twardosc po ukiszeniu,moze je przed kiszeniem wyciac,obrac z e skory i poszatkowac razem z kapusta.Nastepnie:ubijamy,albo raczej ugniatamy dosc mocno,ale delikatnie,zeby nie zmiazdzyc lisci warstwami,az na powiezchni ukaze sie SOK,a nie sol.Po kilkudniowej(niekoniecznie dwudniowej,to zalezy np od temperatury w pomieszczeniu,gatunku kapusty)przebijamy kijem w kilku miejscach,zostawiamy odkryta na kilka godzin,po czym ponownie uciskamy,aby nie bylo w niej wolnych przestrzeni.Jesli na powierzchni ukazala sie wczesniej piana,wskazane byloby ja usunac.Po ponownym ubiciu obciazamy kapuste,przykrywamy i wynosimy do chlodnego miejsca.P.s.Przepraszam za brak ''polskich''znakow,ale chwilowo mam taka klawiature.
.Mialo byc oczywiscie ''po kilkudniowej fermentacji''
Co do ''skory''glaba,prawidlowo powinno byc ''lyko''
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kapusta
Gołąbki w panierce Schab pod jarmużową pierzynką Kapuściane rogaliki
Placki z kapusty Kapusta biała z boczniakami i koperkiem Surówka z kapusty pekińskiej Elfi
Pióra z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą Surówka jesienna z czerwonej kapusty Surówka z kapusty i marchewki z koperkiem
Bigos ze słodkiej kapusty Krokiety z czerwoną kapustą Barowa kapusta według Babci Ani

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane