Treść została usunięta


Treść została wyłączona lub czeka na akceptację moderatora serwisu Gotujmy.pl.


Komentarze do Kiszenie kapusty (strona 1 z 1)  
jolka18

jolka18

2009-11-26 01:12
Pozwole sobie zamiescic kilka uwag odnosnie pow.przepisu.Co do skladnikow,mozna dodac(wskazane i czesto praktykowane)szatkowana marchew,zamiast kminku mozna dac nasiona suchego kopru,oprocz tego niektorzy daja ziarna jalowca,zurawine,np.suszona itp.Z lisci mozna zrezygnowac,jak kto lubi.Co do glabow;nie powinno sie ich usuwac.Sa smaczne i zawieraja wiecej witamin niz liscie.Komu przeszkadza ich twardosc po ukiszeniu,moze je przed kiszeniem wyciac,obrac z e skory i poszatkowac razem z kapusta.Nastepnie:ubijamy,albo raczej ugniatamy dosc mocno,ale delikatnie,zeby nie zmiazdzyc lisci warstwami,az na powiezchni ukaze sie SOK,a nie sol.Po kilkudniowej(niekoniecznie dwudniowej,to zalezy np od temperatury w pomieszczeniu,gatunku kapusty)przebijamy kijem w kilku miejscach,zostawiamy odkryta na kilka godzin,po czym ponownie uciskamy,aby nie bylo w niej wolnych przestrzeni.Jesli na powierzchni ukazala sie wczesniej piana,wskazane byloby ja usunac.Po ponownym ubiciu obciazamy kapuste,przykrywamy i wynosimy do chlodnego miejsca.P.s.Przepraszam za brak ''polskich''znakow,ale chwilowo mam taka klawiature.
Skomentuj
Oceń:
0
jolka18

jolka18

2009-11-26 01:14
jolka18 napisał(a):

Pozwole sobie zamiescic kilka uwag odnosnie pow.przepisu.Co do skladnikow,mozna dodac(wskazane i czesto praktykowane)szatkowana marchew,zamiast kminku mozna dac nasiona suchego kopru,oprocz tego niektorzy daja ziarna jalowca,zurawine,np.suszona itp.Z lisci mozna zrezygnowac,jak kto lubi.Co do glabow;nie powinno sie ich usuwac.Sa smaczne i zawieraja wiecej witamin niz liscie.Komu przeszkadza ich twardosc po ukiszeniu,moze je przed kiszeniem wyciac,obrac z e skory i poszatkowac razem z kapusta.Nastepnie:ubijamy,albo raczej ugniatamy dosc mocno,ale delikatnie,zeby nie zmiazdzyc lisci warstwami,az na powiezchni ukaze sie SOK,a nie sol.Po kilkudniowej(niekoniecznie dwudniowej,to zalezy np od temperatury w pomieszczeniu,gatunku kapusty)przebijamy kijem w kilku miejscach,zostawiamy odkryta na kilka godzin,po czym ponownie uciskamy,aby nie bylo w niej wolnych przestrzeni.Jesli na powierzchni ukazala sie wczesniej piana,wskazane byloby ja usunac.Po ponownym ubiciu obciazamy kapuste,przykrywamy i wynosimy do chlodnego miejsca.P.s.Przepraszam za brak ''polskich''znakow,ale chwilowo mam taka klawiature.
.Mialo byc oczywiscie ''po kilkudniowej fermentacji''
Skomentuj
Oceń:
0
jolka18

jolka18

2009-11-26 01:17
jolka18 napisał(a):

jolka18 napisał(a):

Pozwole sobie zamiescic kilka uwag odnosnie pow.przepisu.Co do skladnikow,mozna dodac(wskazane i czesto praktykowane)szatkowana marchew,zamiast kminku mozna dac nasiona suchego kopru,oprocz tego niektorzy daja ziarna jalowca,zurawine,np.suszona itp.Z lisci mozna zrezygnowac,jak kto lubi.Co do glabow;nie powinno sie ich usuwac.Sa smaczne i zawieraja wiecej witamin niz liscie.Komu przeszkadza ich twardosc po ukiszeniu,moze je przed kiszeniem wyciac,obrac z e skory i poszatkowac razem z kapusta.Nastepnie:ubijamy,albo raczej ugniatamy dosc mocno,ale delikatnie,zeby nie zmiazdzyc lisci warstwami,az na powiezchni ukaze sie SOK,a nie sol.Po kilkudniowej(niekoniecznie dwudniowej,to zalezy np od temperatury w pomieszczeniu,gatunku kapusty)przebijamy kijem w kilku miejscach,zostawiamy odkryta na kilka godzin,po czym ponownie uciskamy,aby nie bylo w niej wolnych przestrzeni.Jesli na powierzchni ukazala sie wczesniej piana,wskazane byloby ja usunac.Po ponownym ubiciu obciazamy kapuste,przykrywamy i wynosimy do chlodnego miejsca.P.s.Przepraszam za brak ''polskich''znakow,ale chwilowo mam taka klawiature.
.Mialo byc oczywiscie ''po kilkudniowej fermentacji''
Co do ''skory''glaba,prawidlowo powinno byc ''lyko''
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kapusta
Kapusta czerwona obiadowa Łazanki z kapustą - zapiekanka Surówka z kapusty
Kapusta z pieczarkami wersja pikantna Kotlety z białej kapusty Pomidorowy kapuśniak z kiełbaską
Kotlety wieprzowe z kapustą pekińską Bigos z młodej kapusty Racuchy z kapusty
Prosty bigos ze świeżej kapusty Pulpeciki na kapuście włoskiej Kotleciki z kaszą kuskus i kapustą

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane