Treść została usunięta


Treść została wyłączona lub czeka na akceptację moderatora serwisu Gotujmy.pl.


Komentarze do Kiszenie kapusty (strona 1 z 1)  
jolka18

jolka18
offline

2009-11-26 01:12
Pozwole sobie zamiescic kilka uwag odnosnie pow.przepisu.Co do skladnikow,mozna dodac(wskazane i czesto praktykowane)szatkowana marchew,zamiast kminku mozna dac nasiona suchego kopru,oprocz tego niektorzy daja ziarna jalowca,zurawine,np.suszona itp.Z lisci mozna zrezygnowac,jak kto lubi.Co do glabow;nie powinno sie ich usuwac.Sa smaczne i zawieraja wiecej witamin niz liscie.Komu przeszkadza ich twardosc po ukiszeniu,moze je przed kiszeniem wyciac,obrac z e skory i poszatkowac razem z kapusta.Nastepnie:ubijamy,albo raczej ugniatamy dosc mocno,ale delikatnie,zeby nie zmiazdzyc lisci warstwami,az na powiezchni ukaze sie SOK,a nie sol.Po kilkudniowej(niekoniecznie dwudniowej,to zalezy np od temperatury w pomieszczeniu,gatunku kapusty)przebijamy kijem w kilku miejscach,zostawiamy odkryta na kilka godzin,po czym ponownie uciskamy,aby nie bylo w niej wolnych przestrzeni.Jesli na powierzchni ukazala sie wczesniej piana,wskazane byloby ja usunac.Po ponownym ubiciu obciazamy kapuste,przykrywamy i wynosimy do chlodnego miejsca.P.s.Przepraszam za brak ''polskich''znakow,ale chwilowo mam taka klawiature.
Skomentuj
Oceń:
0
jolka18

jolka18
offline

2009-11-26 01:14
jolka18 napisał(a):

Pozwole sobie zamiescic kilka uwag odnosnie pow.przepisu.Co do skladnikow,mozna dodac(wskazane i czesto praktykowane)szatkowana marchew,zamiast kminku mozna dac nasiona suchego kopru,oprocz tego niektorzy daja ziarna jalowca,zurawine,np.suszona itp.Z lisci mozna zrezygnowac,jak kto lubi.Co do glabow;nie powinno sie ich usuwac.Sa smaczne i zawieraja wiecej witamin niz liscie.Komu przeszkadza ich twardosc po ukiszeniu,moze je przed kiszeniem wyciac,obrac z e skory i poszatkowac razem z kapusta.Nastepnie:ubijamy,albo raczej ugniatamy dosc mocno,ale delikatnie,zeby nie zmiazdzyc lisci warstwami,az na powiezchni ukaze sie SOK,a nie sol.Po kilkudniowej(niekoniecznie dwudniowej,to zalezy np od temperatury w pomieszczeniu,gatunku kapusty)przebijamy kijem w kilku miejscach,zostawiamy odkryta na kilka godzin,po czym ponownie uciskamy,aby nie bylo w niej wolnych przestrzeni.Jesli na powierzchni ukazala sie wczesniej piana,wskazane byloby ja usunac.Po ponownym ubiciu obciazamy kapuste,przykrywamy i wynosimy do chlodnego miejsca.P.s.Przepraszam za brak ''polskich''znakow,ale chwilowo mam taka klawiature.
.Mialo byc oczywiscie ''po kilkudniowej fermentacji''
Skomentuj
Oceń:
0
jolka18

jolka18
offline

2009-11-26 01:17
jolka18 napisał(a):

jolka18 napisał(a):

Pozwole sobie zamiescic kilka uwag odnosnie pow.przepisu.Co do skladnikow,mozna dodac(wskazane i czesto praktykowane)szatkowana marchew,zamiast kminku mozna dac nasiona suchego kopru,oprocz tego niektorzy daja ziarna jalowca,zurawine,np.suszona itp.Z lisci mozna zrezygnowac,jak kto lubi.Co do glabow;nie powinno sie ich usuwac.Sa smaczne i zawieraja wiecej witamin niz liscie.Komu przeszkadza ich twardosc po ukiszeniu,moze je przed kiszeniem wyciac,obrac z e skory i poszatkowac razem z kapusta.Nastepnie:ubijamy,albo raczej ugniatamy dosc mocno,ale delikatnie,zeby nie zmiazdzyc lisci warstwami,az na powiezchni ukaze sie SOK,a nie sol.Po kilkudniowej(niekoniecznie dwudniowej,to zalezy np od temperatury w pomieszczeniu,gatunku kapusty)przebijamy kijem w kilku miejscach,zostawiamy odkryta na kilka godzin,po czym ponownie uciskamy,aby nie bylo w niej wolnych przestrzeni.Jesli na powierzchni ukazala sie wczesniej piana,wskazane byloby ja usunac.Po ponownym ubiciu obciazamy kapuste,przykrywamy i wynosimy do chlodnego miejsca.P.s.Przepraszam za brak ''polskich''znakow,ale chwilowo mam taka klawiature.
.Mialo byc oczywiscie ''po kilkudniowej fermentacji''
Co do ''skory''glaba,prawidlowo powinno byc ''lyko''
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kapusta
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i boczkiem Tarta z kiszoną kapustą Kapusta brukselka w bułce tartej
Młoda kapustka na maśle - zasmażana Młoda kapusta zasmażana z pomidorami Mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie
Wiosenna tarta na rukolowym spodzie Gołąbki wiosenne z sosem pomidorowym Roladki z kapustą i parówką
Zapiekane pałki z kapustą i pieczarkami Surówka z pekinki, marchewką i pomidorem Kurczak na kwaśno rozanki
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane