pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

kolejny eksperyment smakowy z kiszką - ekstra dodatek wędzonej słoniny

Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną

 

  • jelito grube 120 cm
  • ziemniaki 10
  • dziczyzna mielona 15 dag
  • słonina mielona 10 dag
  • słonina wędzona 10 dag
  • sól do smaku
  • tymianek 2 szczypty

Sposób przygotowania:

Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną
Wędzoną słoninę kroimy w kawałki. Wrzucamy do robota i siekamy na papkę lub mielimy w maszynce do mięsa. Ziemniaki trzemy jak na placki. Do ziemniaków dodajemy mieloną słoninę wędzoną oraz zmieloną dziczyznę wymieszaną z surową siekaną słoniną. Doprawiamy solą oraz tymiankiem i mieszamy. Jelita grube dokładnie płuczemy i osuszamy. Odmierzamy na długość blaszek i takie kawałki ucinamy. Przygotowaną masę ziemniaczaną nakładamy do środka kiszek. Na końcach zaszywamy. Kiszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170C i pieczemy około 1,5 godziny. Na ostatnie 15 minut pieczenie kiszkę obracamy na drugą stronę, aby równomiernie się przyrumieniła. Smacznego.
Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną
Słoninę wędzoną kroimy w plasterki i rozdrabniamy
Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną
Ziemniaki trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane
Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną
Dodajemy słoniny i przyprawiamy tymiankiem
Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną
Jelita faszerujemy i pieczemy w piekarnku

Tagi:

ziemniaki