MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Kiszona kapusta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowa kapusta kiszona bez chemii i konserwantów

Kiszona kapusta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kiszona kapusta

 

  • 1 główka kapusty - około kilograma
  • 1 marchewka
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kopru

Sposób przygotowania:

Kiszona kapusta
Główkę kapusty - najlepiej ekologicznej szatkujemy odkładając głąby. Dodajemy do niej pół łyżki soli, kminek i koper i lekko mieszamy w misce. Odstawiamy na 1 godzinę. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Kapustę ugniatamy rękami tak długo, aż puści sok. Przekładamy kapustę do wyparzonego słoja. Dociskamy spodeczkiem tak, aby całkowicie była zakryta wodą i odstawiamy ją na kilka dni, żeby zaczęła pracować. W tym czasie raz dziennie przebijamy ją patyczkiem, żeby odszedł z niej gaz. Po paru dniach sprawdzamy czy już jest lekko ukwaszona i przekładamy ją do wyparzonego słoja, który zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Kiszona kapusta
Kapustę szatkujemy usuwając głąby i wierzchnie liście
Kiszona kapusta
Dodajemy kminek oraz koper i sól i lekko mieszamy
Kiszona kapusta
Dodajemy marchewkę i ugniatamy, aż puści sok
Kiszona kapusta
Dociskamy talerzykiem i odstawiamy na parę dni

Tagi:

kapusta