Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Kiszona kapusta z jabłkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kapusty kiszonej można sporządzać surówki.

Kiszona kapusta z jabłkami.

Składniki:

Kiszona kapusta z jabłkami.

  • 4 kg kapusta biała
  • 50 dag jabłek
  • 50 dag marchewki
  • 7 dag soli
  • 1 dag kminku
  • 1 dag nasiona kopru
  • 1 dag owoc jałowca

Sposób przygotowania:

Kiszona kapusta z jabłkami.

Kapustę białą oczyścić i drobno poszatkować. Jabłka umyć obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn o grubych oczkach. Marchew obrać, umyć i też zetrzeć na tarce. Starte jabłka i marchew połączyć, dodać sól i pozostałe przyprawy wymieszać. Przygotować 2 garnki kamienne. Kapustę wkładać do garnka, przesypywać przyprawami i ubijać drewnianą a pałką. Kapustę przykryć talerzykiem i obciążyć. Po ukiszeniu kapustę można przełożyć do słoi i poddać pasteryzacji.