edytaha

edytaha

Złoty Ekspert
[Przepisów: 956]

Kiszona młoda kapusta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do kiszenia można dodać marchew, koper, ziele angielskie, liście laurowe, lub inne dodatki… ale moim zdaniem taka młoda najlepiej smakuje bez żadnych dodatków, jedynie z solą.

Kiszona młoda kapusta

Składniki:

Kiszona młoda kapusta

 

  • młoda kapusta w ścisłych główkach
  • sól niejodowana – nie więcej niż 20 g na 1 kg poszatkowanej kapusty

Sposób przygotowania:

Kiszona młoda kapusta

ETAP 1:

Kiszona młoda kapusta
Warstwy kapusty przesypywać solą i dokładnie ubijać.

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i opłukać, przeciąć na cztery części, usunąć głąb, a liście poszatkować.

Kapustę układać kilkucentymetrowymi w warstwami w kamionkowym lub plastikowym naczyniu, przesypywać solą i dokładnie ubijać drewnianym tłuczkiem, aby puściła sok.

Pozostawić 4-5 cm wolnego miejsca, ponieważ kapusta będzie kipieć podczas fermentacji.

ETAP 2:

Kiszona młoda kapusta
Ubita kapustę należy obciążyć, aby nie wypływała na wierzch.

Wierzch przycisnąć talerzykiem o średnicy mniejszej niż średnica naczynia i czymś obciążyć – może to być np. napełniony wodą słoik, albo wyparzony kamień.

Całą kapusta powinna być przykryta sokiem. Naczynie z kapustą przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka dni.

ETAP 3:

Kiszona młoda kapusta
Codziennie trzeba kapustę odgazować przebijając aż do dna.

Codziennie trzeba przebić kapustę kilkakrotnie aż do dna np. trzonkiem drewnianej łyżki.

Po kilku dniach można spróbować, czy kapusta jest już wystarczająco kwaśna. Jeśli tak, należy ją przenieść w chłodne miejsce.