Kiszone cytryny

kołczu

Srebrny Ekspert
Przepisy: 77
REDAKTOR
zdjęcia: 1 z 2
Kiszone cytryny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Przepis cały czas się tworzy - do otwarcia słoja pozostały 4 tygodnie. Kiszone cytryny to przysmak kuchni marokańskiej i Bliskiego Wschodu.


trudność: łatwe
czas:

Kiszone cytryny - SKŁADNIKI:

Kiszone cytryny - PRZYGOTOWANIE:

Cytryny te, przysmak kuchni marokańskiej, ale też popularne na Bliskich Wschodzie, Izraelu i w Indiach, świetnie się (podobno) sprawdzają we wszystkich potrawach, które potrzebuję i soli i cytryny.



Ja zacząłem je robić tydzień temu, korzystając z przepisu z książki kucharskiej "Jerusalem" Yotama Ottolenghi.



1) Etap pierwszy - 6 cytryn umyłem, wysuszyłem i naciąłem na krzyż wzdłuż, ale tak, żeby został z centymetr, dwa u podstawy trzymający cytrynę w całości. W każdą taką cytrynę wsypałem łyżkę soli morskiej.



Cytryny układałem w sparzonym wrzątkiem i wysuszonym słoiku. Im ciaśniej tym lepiej. Docisnąłem je, żeby puściły trochę soku. Posypałem trochę solą jeszcze i zostawiłem na tydzień w chłodnym, zacienionym miejscu (u mnie w szafie bo piwnicy nie ufam jeszcze!).



2) Etap drugi - po tygodniu słój otworzyłem, charakterystycznego psssttt gazowego słoja nie wystraszyłem się nic a nic, bo to znak dobry i powodzenie przedsięwzięcia zapowiadający.



Docisnąłem cytryny, aby soku z nich jak najwięcej wydobyć. Nie mogłem się powstrzymać i powąchałem oraz zlizałem kilka kropel z palca. Ciekawe doświadczenie, można je porównać do hmm soku z kiszonych ogórków, ale o wyjątkowym cytrusowym aromacie :)



Wycisnąłem sok z 6 kolejnych cytryn, dolałem do słoika. Dwie gałązki rozmarynu z ogródka balkonowego zaczerpnąłem i również dodałem do cytryn. Podobnie papryczkę chilli - zamiast jednej dużej miałem dwie małe, jedną dałem w całości, z drugiej usunąłem pestki i posiekałem nie za drobno, i myk do wszystkiego. Wlałem też trochę oliwy, która utworzyła warstwę ochronną dla cytryn.



Kiedy upewniłem się, że wszystko w soku jest pięknie zanurzone słój zatrzasnąłem, ucałowałem i na miesiąc schowałem na powrót do szafy. Odliczam dni, godziny, minuty! Dam Wam znać co z tego powstało i smak opiszę, jeśli umiejętności starczy!



Jeżeli ktoś z Was miał okazję próbować albo robić kiszone cytryny - zapraszam do komentowania! Będę wdzięczny za wszystkie komentarze, co więcej - może to być nowy typ przepisu, które doskonali się wraz z czasem :)



Dziennik z życia kiszonych cytryn część 1 - 20 maj 2013.



Na jednej z cytryn pojawiła się biała pleśń, wystraszyłem się trochę, ale uznałem że zasięgnę porad fachowców. Google pomogło mi trafić na niejakiego Mohameda, który conieco wydaje się wiedzieć o cytrynach kiszonych - w takim przypadku zalecił usunięcie pleśni i dolanie soku z cytryny tak, aby wszystkie owoce były zanurzone. Tak zrobiłem.



Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kiszone cytryny (strona 1 z 1)  
Babciagramolka

Babciagramolka

2013-05-14 16:18
No to mnie wyprzedziłeś . Zbieram sie do nich juz od kilku lat i jakoś zawsze odwlekałam. Poczekam na relację - jak się zachwycisz gdy będą gotowe to ja też zrobię :)
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83

2013-05-15 06:15
Oj Robert Robert:) przepis napisany tak wspaniale i dowcipnie a przy tym bardzo wyczerpująco temat,że uśmiałam się serdecznie jakbym czytała Fredrę:))
ale w kwestii przepisu niestety Ci nie pomogę bo właśnie od Ciebie dowiedziała się,że jest coś takiego jak kiszone cytryny:) życzę sukcesu i miłego dzionka:)))
Skomentuj
Oceń:
0
kołczu

kołczu

2013-05-15 09:16
To czekamy :) Już się nie mogę doczekać, bo wszelkie kiszonki uwielbiam, a w tym przypadku dochodzi jeszcze element nowości :) Będę informował o wszelkich zachwytach i rozczarowaniach (tych ostatnich oby jak najmniej!)
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83

2013-05-15 12:50
to prawda lepiej żeby nie bylo rozczarowania:) ja z całego serca życzę satysfakcjonującego sukcesu:)))
Skomentuj
Oceń:
0
cris

cris

2013-06-12 00:05
Czy kiszone cytryny mają więcej cennych właściwości i jak sie je podaje?
Czy fajnie smakują? ..............i po co je kisi? Nie znam kuchni marokańskiej i stąd te pytania.........
Skomentuj
Oceń:
0
kołczu

kołczu

2013-06-12 10:30
Śpieszę z odpowiedziami :) Nie jestem (jeszcze;) ) specjalistą od kiszonych cytryny, na razie spróbowałem tylko jednej po miesiącu i smak jest mocny, intensywny, słono-kwaśno-gorzkawy, trudno go porównać do czegoś innego.

Co do cennych właściwości to nie mam pojęcia, śmiem wątpić - myślę że główną ich zaletą jest właśnie ten smak charakterystyczny i..

...dominujący sam w sobie. Dlatego z tego co mi wiadomo kiszone cytryny dodaje się jako dodatek do potraw, aby lekko podkręcił smak i nadał im dodatkowy "wymiar" - na przykład do bliskowschodnich potraw na baraninie, świetnie pasuje do kurczaka i przede wszystkim ryb. Widziałem też przepisy, gdzie dodaje się cytryny (a dokładnie ich posiekaną drobno skórkę) do sałatek albo blenduje z oliwą i ziołami w charakterze dressingu.

Na razie mam skromne doświadczenie z nimi, planuje na dniach zrobić może pulpety z kurczaka z czymś na kształt sosu z kiszonych cytryn. W łikend piekłem lina w folii nafaszerowanego cytrynami i ziołami, chciałem zabić jego mulisty zapach ale nie do końca wyszło, więc się chwalić nie będę :)

Aby użyć cytryn wyjmuje się je ze słoja i opłukuje pod zimną wodą z nadmiaru soli, suszy na ręczniku, potem ewentualnie usuwa miąższ (lub nie) i kroi w plastry lub paseczki.

Będę informował na bieżąco o postępach!

cris napisał(a):

Czy kiszone cytryny mają więcej cennych właściwości i jak sie je podaje?
Czy fajnie smakują? ..............i po co je kisi? Nie znam kuchni marokańskiej i stąd te pytania.........

Skomentuj
Oceń:
0
Wiech

Wiech

2013-07-25 16:43
Przepis - 5 i ulubione, ale to drobiazg. przeglądam od dłuższego czasu różnego rodzaju posty, blogi, przepisy... A tu jestem w szoku! w dobie "spoko kolesiów", "wow" za.. jedwabiste... Ktoś potrafi pisać po polsku? Dodaję Cię, Drogi Kołczu, do obserwowanych, bo bez względu na to, czy Twoje przepisy przypadną mi do gustu czy nie, na pewno je przeczytam. Chętnie również, jeżeli to zaakceptujesz, włączę Cię do grona Znajomych.
"Szacun!"
Skomentuj
Oceń:
0
kołczu

kołczu

2013-07-26 13:07
Dziękuję, bardzo mi miło :)

Wiech napisał(a):

Przepis - 5 i ulubione, ale to drobiazg. przeglądam od dłuższego czasu różnego rodzaju posty, blogi, przepisy... A tu jestem w szoku! w dobie "spoko kolesiów", "wow" za.. jedwabiste... Ktoś potrafi pisać po polsku? Dodaję Cię, Drogi Kołczu, do obserwowanych, bo bez względu na to, czy Twoje przepisy przypadną mi do gustu czy nie, na pewno je przeczytam. Chętnie również, jeżeli to zaakceptujesz, włączę Cię do grona Znajomych.
"Szacun!"

Skomentuj
Oceń:
0
kołczu

kołczu

2014-01-09 15:29
Ten słój z maja mam do dzisiaj w lodówce, została ostatnia cytryna ale trzymają się znakomicie. Często dodaję do jakiejkolwiek zupy, żeby podkręcić smak tak 1/12 skórki - efekt znakomity :)
Skomentuj
Oceń:
1
Tamaryszek

Tamaryszek

2014-09-13 09:06
kołczu napisał(a):

Ten słój z maja mam do dzisiaj w lodówce, została ostatnia cytryna ale trzymają się znakomicie. Często dodaję do jakiejkolwiek zupy, żeby podkręcić smak tak 1/12 skórki - efekt znakomity :)

Zachęciłeś mnie Zaczynam dziś
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Kolorowe patisony z papryką Ogórki kiszone w słoikach Kiszony barszcz czerwony (zakwas buraczany)
Jabłka marynowane pasteryzowane Śliwki w occie z cynamonem Marynowana grzybki
Prosty dżem jabłkowy Zakwas na barszcz Papryka konserwowa z cebulą
Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka Domowy baton mięsny Marynowana kalarepa w sosie słodko-kwaśnym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane