ewaeu

ewaeu

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Kiszone jabłka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Najbardziej popularne chyba są kiszone ogórki i kiszona kapusta. Kisić można oczywiście wiele innych warzyw i owoców. Ja proponuję kiszone jabłka. Doskonałe do mięsnych dań jak i sałatek.

Kiszone jabłka

Składniki:

Kiszone jabłka

 

Sposób przygotowania:

Kiszone jabłka

ETAP 1:

Wodę zagotować z solą i szczyptą cynamonu.

Jabłka wybrać zdrowe, nieuszkodzone, raczej mniejsze, żeby nie trzeba było kroić. Krojone mogą się rozpaść podczas kiszenia.

Jabłka i liście wiśni umyć. Włożyć do słoika. Można zamiast słoika użyć garnka, albo beczki.

Dodać goździki, pieprz, anyżek. Zalać wcześniej przygotowaną zalewą.

Jabłka muszą być całkowicie zanurzone w wodzie. Słoik lekko zakręcić, albo zapiąć.

Jabłka w beczce przycisnąć np. talerzykiem i obciążyć. Po ok dwóch tygodniach jabłka są gotowe.

Czas kiszenia zależy od rodzaju jabłek. Bardziej twarde kiszą się dłużej.

Tagi:

przetwory