Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Domowe kiszone ogórki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis ten wykorzystuję również na mało solne, ogórki wychodzą twarde i dobrze ukiszone. Jest prosty w przygotowaniu.

Domowe kiszone ogórki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowe kiszone ogórki

 

  • Na słoik litrowy
  • 8-9 małych świeżych ogórków gruntowych
  • 0,5 l wody z pół łyżki soli (dobre pół) kamiennej
  • 3-4 badachimy z kopru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm chrzanu
  • kawałek liścia chrzanu

Sposób przygotowania:

Domowe kiszone ogórki
Zagotuj wodę z solą kamienna.Do słoika włóż na dno połowę chrzanu, czosnku i złożony na kilka części koper. Poukładaj ogórki ciasno i wciśnij liść chrzanu, drugi kawałek korzenia, czosnek i jak masz miejsce koper. Zalej wszystko gorącą wodą z solą. Porządnie zakręć, odwróć słoiki do góry nogami, nakryj grubym ręcznikiem i zostaw do wystygnięcia. Tak samo robię ogórki małosolne, tyle że nie zakręcam słoika, no i nie odwracam do góry nogami. Nakrywam małym talerzykiem i już po kilku dniach wcinam. SMACZNEGO.
Domowe kiszone ogórki
Do słoika oprócz ogórków powciskaj czosnek, kawałki chrzanu i koper
Domowe kiszone ogórki
Zalej wszystko wrzącą wodą z solą i porządnie zakręć słoik

Tagi:

ogórki