Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kiszone ogórki na szybko.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dziś zakisisz i jak lubisz takie pół ukiśnięte jutro pod wieczór już masz.

Kiszone ogórki na szybko. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kiszone ogórki na szybko.

 

Sposób przygotowania:

Kiszone ogórki na szybko.
Dwa litrowe słoiki dokładnie myjemy w gorącej wodzie. Wrzucamy do naczyń przyprawy dzieląc je po równo, z tym że kwiat kopru dzielimy na pół. Kto lubi intensywny smak czosnku polecam ząbek pokroić na kawałki. Umytym dokładnie ogórkom obie końcówki, to pozwoli na szybsze ukiśnięcie. Tak przygotowane układamy w słojach i zalewamy ciepłą wodą z dodatkiem soli i cukru. Zakręcamy, ustawiamy na jakieś tacy bo szybko będą kipieć i zostawiamy w ciepłym miejscu. Na rano już woda będzie mętna a ogórki stracą swój kolor, a to dzięki ciepłej ( nie gorącej) wodzi i odrobinie cukru.
Kiszone ogórki na szybko.
Fajnie aby ogórki były jednej wielkości. to ułatwi równomierne kiśnięcie.
Kiszone ogórki na szybko.
Można wkładać każdą część kopru, jednak kwiat jest zdecydowanie bardziej aromatyczny.
Kiszone ogórki na szybko.
Tak przygotowane ogórki szybciej ukisną i zagoszczą na naszym stole.

Tagi:

ogórki