anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Kiszone ogórki na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tak przygotowane ogórki nie wymagają pasteryzacji i doskonale się przechowują.

Kiszone ogórki na zimę Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kiszone ogórki na zimę

 

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • łodygi kopru z kwiatostanami
  • 1 główka czosnku
  • 1 korzeń chrzanu
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli kamiennej

 

 

Sposób przygotowania:

Kiszone ogórki na zimę
Starannie umyte ogórki ściśle układam w słoikach, które wcześniej dokładnie umyłam i wyparzyłam. Do każdego słoika wkładam gałązkę kopru, kawałek chrzanu i dwa ząbki czosnku pokrojone na plasterki. W garnku zagotowuję wodę z solą. Odstawiam na chwilę z ognia i jeszcze gorącą solanką zalewam ogórki tak, aby całkowicie były zakryte zalewą. Zamykam słoiki, nakrywam je grubym ręcznikiem kuchennym i odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Następnie wynoszę je do ciemnej chłodnej piwnicy. Tak przygotowane ogórki nie wymagają pasteryzacji i doskonale się przechowują.
Kiszone ogórki na zimę
Do każdego słoika wkładam gałązkę kopru, kawałek chrzanu i dwa ząbki czosnku pokrojone na plasterki
Kiszone ogórki na zimę
Tak przygotowane ogórki nie wymagają pasteryzacji i doskonale się przechowują.

Tagi:

ogórki