Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kiszone ogórki na zimę.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ogórki na zimę powinny kisnąć długo i powoli.

Kiszone ogórki na zimę. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kiszone ogórki na zimę.

 

Sposób przygotowania:

Kiszone ogórki na zimę.
Jeśli nie mamy swoich ogórków i kupujemy, należy je co najmniej na dwie godziny przed wkładaniem zalać zimną wodą aby odzyskały jędrność. Rozstawiamy sobie czyste słoiki jeden obok drugiego i kolejno rzucamy do wszystkich... po łyżeczce gorczycy, ząbku czosnku, liściu laurowym, kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego. Oraz zielone liście i łodygo kopru. Następnie układamy jeden obok drugiego umyte i oczyszczone ogórki. Słoiki zalewamy zimną wodą z solą w proporcji..łyżka soli na litr wody. Zakręcamy i odstawiamy do ukiśnięcia.
Kiszone ogórki na zimę.
Jeśli mamy świeży krajowy czosnek nie obierajmy go do końca. Ściągnijmy tylko wierzchnią warstwę, ta różowa też jest aromatyczna.
Kiszone ogórki na zimę.
Do zimowych wyrobów polecam łodygi kopru,a to dlatego że zajmują mniej miejsca niż kwiaty.