Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Kiszone śliwki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kiszone śliwki podawać do mięsa i sałatek

Kiszone śliwki

Składniki:

Kiszone śliwki

 

Sposób przygotowania:

Kiszone śliwki
Dno garnka kamiennego wyłożyć liśćmi wiśni i porzeczki.
Śliwki umyć, osączyć i układać warstwami w garnku można przełożyć jeszcze liśćmi. Ugotować zalewę z wody, dodać cukier, sól, przestudzić i zalać śliwki. Garnek przykryć talerzykiem i obciążyć. Jeżeli zalewy ubędzie podczas fermentacji, uzupełnić przegotowaną wodą. Śliwki odstawić w ciepłe miejsce, po tym czasie przenieść w chłodne miejsce.

Tagi:

śliwki