misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Kiszonka z klasztornej piwnicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wszystkie składniki połącz, dodaj ziarna jałowca, kminek i sól....

Kiszonka z klasztornej piwnicy

Składniki:

Kiszonka z klasztornej piwnicy

 

 

Sposób przygotowania:

Kiszonka z klasztornej piwnicy
Kapustę umyj, usuń wierzchnie liście oraz głąb, następnie poszatkuj. Pozostałe warzywa obierz, umyj, z papryki usuń gniazda nasienne, marchewkę i seler zetrzyj na tarce jarzynowej, cebulę, paprykę oraz pory pokrój w paski. Jabłka obierz, wypestkuj i zetrzyj. Wszystkie składniki połącz, dodaj ziarna jałowca, kminek i sól. Ubij w kamiennym garnku lub dużym słoiku, a gdy puszczą sok, przykryj talerzem i obciąż. Gdy na powierzchni sałatki ukaże się piana, przebij ją szpikulcem do dna w kilku miejscach. Po 7 dniach ukiszoną sałatkę możesz podawać do jedzenia lub wkładać do słoików i pasteryzować.