migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kiszony barszcz czerwony (zakwas buraczany)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Nigdy nie robiłam ani nie piłam koszonego barszczu. Postanowiłam to nadrobić i nie spodziewałam się że ten barszczyki jest taki pyszny. Smakuje jak ten kupny instant z torebki tyle że można go samemu zrobić z warzyw i przypraw.

Kiszony barszcz czerwony (zakwas buraczany)

Składniki:

Kiszony barszcz czerwony (zakwas buraczany)

 

  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka majeranku
  • kilka ziarenek jałowca
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 litry przegotowanej letniej wody
  • piętka chleba na zakwasie lub 7 łyżek wody z kiszonych ogórków

 

Sposób przygotowania:

Kiszony barszcz czerwony (zakwas buraczany)
Buraki, marchewkę, pietuszkę i selera obrać i pokroić na plasterki. Ząbki czosnku obrać, jeśli są duże pokroić. Wszystkie warzywa przełożyć do dużego słoja (lub jeśli mamy do kamiennego garnka). Dodać majeranek, listki laurowe, ziarenka pieprzu i jałowca. W letniej wodzie rozpuścic cukier i sól. Następnie zalać warzywa. Na koniec dodać piętkę chleba na zakwasie. Jeśłi takiego nie mamy mozna dodać wodę z kiszonych ogóeków. Słoik przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-6 dni. Podczas kiszenia na wierzchu pojawi się piana, którą trzeba zebrać. Gdy warzywa ukisną wszystko przecedzić przez gęste sito. Barszczyk jest gotowy do picia. Resztę nakleży przelać do słoika lub butelki i przechowywać w lodówce ok 2 tygodni (ale u mnie tyle nawet nie dotrwał). Możemy go również dodać do barszczyku czerwonego gotowanego na buraczkach aby wzmocnić jego smak, po jego dodaniu nie należy barszczu już gotować.