mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Kiszony czerwony barszcz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, wyjątkowy w smaku czerwony kiszony barszcz.

Kiszony czerwony barszcz

Składniki:

Kiszony czerwony barszcz

 

Sposób przygotowania:

Kiszony czerwony barszcz
Na początku robimy zakwas. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie talarki. Wkładamy do wielkiego słoja i zalewamy, 2 litrami, przegotowanej, letniej, lekko osolonej wody. Dwa ząbki czosnku obieramy i wraz ze skórkami chleba wkładamy do słoja. Słój przykrywamy gazą, obwiązujemy i odstawiamy na 7 dni w ciepłe miejsce. Następnie usuwamy powstałą na powierzchni pianę. Zakwas przecedzamy. Robimy barszcz- grzyby zalewamy wodą i moczymy około godziny. Z warzyw i 2 litrów wody gotujemy wywar. Dodajemy 2 szklanki zakwasu i 2 roztarte ząbki czosnku i szklankę wywaru grzybowego. Doprawiamy solą, pieprzem , cukrem oraz majerankiem, sokiem z cytryny. Podgrzewamy, ale nie gotujemy.