Klasyczna babka gotowana Kaja35

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na klasyczną babkę bez dodatków.

Klasyczna babka gotowana Kaja35

Składniki:

Klasyczna babka gotowana Kaja35

 

  • Kostka palmy 1 szt.
  • Jajka 6 szt.
  • Cukier kryształ 1 szklanka
  • Mąka tortowa 1 szklanka
  • Mąka ziemniaczana 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Olejek migdałowy 2 łyżki
  • Bułka tarta do obsypania
  • Tłuszcz do wysmarowania

Sposób przygotowania:

Klasyczna babka gotowana Kaja35
Formę do babki dopasowałam do garnka zalałam wodą na taką wysokość by przykryła formę. Formę wyjęłam i wodę gotowałam na małym ogniu. Następnie od jaj od dzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę. Między czasie w małym rondelku roztopiłam margarynę palmę. Wszystkie składniki wymieszałam razem polewając ostudzoną stopioną margaryną. Na koniec dodałam żółtka jaj i całość wymieszałam. Formę wysmarowałam delikatnie tłuszczem,całą obsypałam bułką tartą i przelałam przygotowane ciasto. Pełną formę włożyłam do gotującej wody w garnku i gotowałam 1 godzinę i około 10 minut.

Tagi:

jajko tarta jajka