kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Klasyczna babka piaskowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Puszysta, wilgotna babka bez których Wielkanoc nie jest Wielkanoc. Moje dzieciaki ja uwielbiają więc piekę ja bardzo często

Klasyczna babka piaskowa

Składniki:

Klasyczna babka piaskowa

 

  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 250g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • laska wanilii
  • 2 szklanki maki krupczatki
  • 4 jajka
  • opcjonalnie aromat do ciast

 

  • do posypania cukier puder

Sposób przygotowania:

Klasyczna babka piaskowa
Cukier, masło, wodę podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz sama laskę. Studzimy. Do wychłodzonej masy dodajemy mąkę krupczatkę, żółtka jajek i ewentualnie aromat. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy jako ostatnie, delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 170 stopni C.