Joanna 77

Joanna 77

Kucharz
[Przepisów: 8]

Klasyczna golonka z czerwoną kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jesienne, sycące danie. Golonkę można podawać tylko z kapustą, jeżeli ktoś nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków, może śmiało podawać z ziemniakami, kluskami lub chlebem.

Klasyczna golonka z czerwoną kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Klasyczna golonka z czerwoną kapustą i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Klasyczna golonka z czerwoną kapustą i pieczarkami
Golonkę nadziać na długi widelec, opalić nad gazem (jeżeli skóra ma włosy). Natrzeć solidnie solą i pieprzem. Nakłuć nożem i powtykać w nią obrane, przekrojone ząbki czosnku. Obłożyć liśćmi laurowymi można je też wcisnąć pod skórę tak jak i ziele angielskie - ile kto lubi. Ja używam około pięciu liści laurowych i tyle samo ziaren ziela. Najlepiej jak golonka tak sobie postoi przez godzinkę lub dwie. Bez zbędnych zabiegów tak przygotowane mięso wrzucić w stosownym naczyniu do piekarnika i piec około dwóch godzin na 180 st. Potem odkryć, polać wytopionym tłuszczem i zapiekać jeszcze około 50 minut aż skóra będzie z wierzchu chrupiąca, a mięso samo będzie odchodzić od kości ( można nakłuć i sprawdzić). Przygotować kapustę (około godziny gotowania), Przełożyć z zalewą ze słoika do garnka, obrać jabłuszko, pokroić w grubą kostkę, wrzucić do kapusty, lekko popieprzyć, dodać łyżkę octu. Kiedy woda odparuje, dodać łyżkę smalcu najlepiej domowego ze skwarkami podsmażyć, wymieszać. Pieczarki oczyścić z torfu, pokroić w grube plastry, podsmażyć na oleju, posolić popieprzyć do smaku. Śmietanę zmieszać z żółtkiem dodać na patelnię do pieczarek, poddusić chwilę, aż całość zgęstnieje. Golonkę podzielić na porcje, podawać z pieczarkami i kapustą. Smacznego :) Domowy, pyszny smak.
Klasyczna golonka z czerwoną kapustą i pieczarkami
Pieczarki smażone, następnie duszone w śmietanie