-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Klasyczna zupa cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna klasyczna zupa cebulowa na winie podana z grzanką z chleba z żółtym serem. Warto spróbować!

Klasyczna zupa cebulowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klasyczna zupa cebulowa

 

  • 6 średnich cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kostki rosołowe warzywne
  • 1 listek laurowy
  • 1 serek topiony Złoty Ementaler (100g)
  • 250 ml wina białego wytrawnego
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 szczypta cząbru
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Klasyczna zupa cebulowa
Cebule obieramy i kroimy je w piórka, a następnie podsmażamy na oleju na złoty kolor mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliła. Do cebulki dolewamy 250ml wina białego wytrawnego i podsmażamy dalej do chwili gdy wino częściowo wyparuje. W międzyczasie 2 kostki rosołowe rozpuszczamy w 250ml wody. Bulionem z kostek zalewamy cebulkę na patelni. Oddzielamy połowę podsmażonej cebulki i miksujemy ją razem z dodatkiem serka topionego na gładką masę. (W zależności od naszych upodobać możemy zmiksować całą cebulkę na krem, bądź nie miksować jej w ogóle.) Całość doprawiamy majerankiem, cząbrem oraz solą i pieprzem. Zupę podgrzewamy jeszcze chwilę i możemy ją podawać. Wyśmienicie smakuje z podpieczonym chlebkiem z żółtym serem. Smacznego!
Klasyczna zupa cebulowa
Wszystkie składniki, których użyłam do przygotowania zupy cebulowej.
Klasyczna zupa cebulowa
Cebulkę pokrojoną w piórka podsmażamy na złoty kolor.
Klasyczna zupa cebulowa
Cebulę zalewamy winem, a następnie bulionem warzywnym
Klasyczna zupa cebulowa
Zupkę doprawiamy przyprawami oraz podgrzewamy ją jeszcze chwilę.

Tagi:

cebula