mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Klasyczne Tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Znany włoski deser, idealny na walentynki dla zakochanych ;)

Klasyczne Tiramisu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klasyczne Tiramisu

 

  • na formę około 28 x 19 cm:
  • 150 g cukru
  • 5 żółtek
  • 500 g serka mascarpone
  • podłużne biszkopty ok. 35 szt.
  • mocna kawa espresso (lub 1,5 szklanki kawy rozpuszczalnej z cukrem)
  • aromat rumowy (lub amaretto)
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Klasyczne Tiramisu
Żółtka ucieram z cukrem mikserem na jednolitą masę. Dodaję do jajecznej masy ser mascarpone i całość miksuję, aż do połączenia mas. Zaparzam kawę rozpuszczalną, słodzę ją do smaku (ok. 2 łyżeczek), studzę i dodaję do niej aromat. Biszkopty zanurzam krótko w zimnej kawie tak aby były nasączone ale nie rozciapciane.
Nasączone biszkopty układam w formie i przykrywam połową kremu. Następnie układam drugą warstwę biszkoptów i wykładam resztę kremu. Całość obficie posypuję przesianym kakao. Wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc aby masa dobrze stężała. Najlepsze na drugi dzień.
Klasyczne Tiramisu
Źółtka ubijam z cukrem do białości, dodaję mascarpone, miksuję
Klasyczne Tiramisu
Formę wykładam folią, nasączonymi biszkoptami w kawie
Klasyczne Tiramisu
Na kremie układam kolejną warstwę biszkoptów nasączonych
Klasyczne Tiramisu
Całość tiramisu posypuję obficie przesianym ciemnym kakao