mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Klasyczne złociste frytki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne, chrupiące i złociste frytki:)

Klasyczne złociste frytki

Składniki:

Klasyczne złociste frytki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Klasyczne złociste frytki
Ziemniaki obieram, myję dokładnie i kroję w niezbyt cienkie plasterki a następnie plasterki kroję w cienkie słupki. Wkładam je do wody, aby ziemniaki nie ściemniały. Następnie ziemniaczane słupki dokładnie osączam partiami na sitku. Na dużej patelni, w garnku lub we frytkownicy rozgrzewam olej. Kiedy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wkładam partiami ziemniaczane słupki i smażę na średnim ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając frytki, aby równomiernie się usmażyły i nie posklejały. Gdy frytki nabiorą jasno-złocistego koloru, wyjmuję je łyżką cedzakową na sitko, a potem przekładam na ręcznik papierowy, żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podaję frytki z ulubionymi sosami.

Tagi:

frytki