misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Klawisze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Klasyczne, bardzo proste w wykonaniu i smaczne ciasteczka kruche z glazurą białkową.

Klawisze

Składniki:

Klawisze

  • CIASTO
  • 340 g mąki
  • 185 g margaryny (masła)
  • 45 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • kilka kropli olejku waniliowego

  • GLAZURA BIAŁKOWA
  • 1 białko
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Klawisze

Margarynę ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy żółtka i olejek waniliowy ciągle ucierając, wsypać mąkę. Po wymieszaniu składników mikserem powstaną luźne okruchy ciasta. Z tych okruchów szybko zagniatamy ciasto. Wałkujemy ciasto między dwoma kawałkami folii na prostokąt o grubości około 1 cm i wkładamy rozwałkowane ciasto na 1 godzinę do lodówki.


Białko ucieramy z taką ilością cukru pudru aby powstała glazura o konsystencji bardzo gęstego lukru. Na schłodzonym cieście rozsmarowujemy łopatką lub nożem glazurę z białka i zostawiamy na około 30 minut aż glazura lekko wyschnie (poza lodówką ale w chłodnym miejscu).


Kroimy ciasto ostrym nożem na prostokąty o wymiarach 1 x 4 cm i przekładamy je na blachy wyłożone papierem do pieczenia robiąc odstępy. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10 – 15 minut (zaglądamy do piekarnika aby ciasteczka się nie przypaliły). Ciastka mają być jasne, a glazura lekko kremowa (nie przypieczona).


SMACZNEGO!