zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kleksik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Zapomniałam o zrobieniu zdjęcia gotowego ciasta, a jak sobie przypomniałam to została już tylko pusta blacha.

Kleksik

Składniki:

Kleksik

 

  • CIASTO:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki dowolnego dżemu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • MASA SEROWA:
  • 2 kostki sera twarogowego
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka budyniu

Sposób przygotowania:

Kleksik
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i wymieszać lub zmiksować robotem. Wylać na blachę.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Twaróg zmiksować lub przepuścić przez maszynkę. Margarynę roztopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budyń i ostudzony tłuszcz. Wymieszać. Na koniec dodać do masy pianę i lekko wymieszać. Kłaść łyżką masę serową na ciemne ciasto robiąc kleksy. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu polać polewą lub posypać cukrem pudrem.