SUPERPRZEPIS

Klopsiki z mortadeli w sosie serowym

  • 1
  • gosia p.
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Klopsiki z mortadeli w sosie serowym

Klopsiki z mortadel w sosie serowo - koperkowym podaję z ziemniakami i surówką jako danie główne na obiad.

Składniki:

Klopsiki z mortadeli w sosie serowym

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki z mortadeli w sosie serowym

ETAP 1:

Klopiski z mortadeli w sosie serowym
W maszynce do mielenia mięs mielimy mortdelę.

Mortadelę mielimy w maszynce do mielenia na mielone.

ETAP 2:

Klopiski z mortadeli w sosie serowym
Do zmielonej mortdeli dodajemy przyprawy i wbijamy jajko.

Do zmielonej mortadeli wbijamy jajko i dodajemy przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

ETAP 3:

Klopiski z mortadeli w sosie serowym
Formujemy klopsiki z przyprawionej masy.

Z przyprawionej masy formujemy klopsiki.

ETAP 4:

Klopiski z mortadeli w sosie serowym
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy klopsiki.

Klopsiki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony przez chwilę.

ETAP 5:

Klopiski z mortadeli w sosie serowym
Wodę z kostką rosołową zagotowujemy.

W garnku zagotowujemy wodę z kostką rosołową.

ETAP 6:

Klopiski z mortadeli w sosie serowym
Serki topione dodajemy do bulionu, mieszamy.

Do wrzątku dodajemy serki topione. Mieszamy, gotując aż się rozpuszczą.

ETAP 7:

Klopiski z mortadeli w sosie serowym
Podsmażone klopsiki wkładamy do sosu serowego, dusimy.

Do sosu wkładamy podsmażone klopsiki. Dusimy na wolnym ogniu ok. 30-40 minut.

ETAP 8:

Klopiski z mortadeli w sosie serowym
Do sosu i klopsików dodajemy koperek, mieszamy.

Na koniec do klopsików i sosu dodajemy drobno posiekany koperek. Gotujemy przez chwilę.

Klopsiki z sosem wykładamy na półmisek.

Tagi:

sos