marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Klops mięsny ziołowy z parówką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięsa na święta wielkanocne jak i bożonarodzeniowe są najbardziej uwielbiane przez miłośników dań mięsnych i nie tylko. Połączenie mięsa z kiełbasą parówkową daje niezły efekt.

Klops mięsny ziołowy z parówką

Składniki:

Klops mięsny ziołowy z parówką

 

  • 1 kg.mięsa wieprzowego,
  • 1 gruba cała parówka,
  • cebula,
  • czerstwa kajzerka,
  • 1/4 szklanki mleka letniego przegotowanego,
  • jajko,
  • tymianek,
  • szałwia suszona,
  • sól morska,
  • łyżeczka curry lub kurkumy,
  • pieprz biały mielony,
  • olej do smażenia/pieczenia.

 

Sposób przygotowania:

Klops mięsny ziołowy z parówką
Mięso opłukać i osuszyć oraz przepuścić w maszynce do mięs elektrycznej jak się ma. Inaczej pozostaje zwykła maszynka. Sitka do mięs lub warzyw są różne, do mięsa może być z grubymi oczkami. Cebulę po obraniu i opłukaniu pokroić w piórka i przepuścić przez średnie sitko, które uprzednio trzeba wymienić. Bułkę namoczyć w mleku i wycisnąć oraz dodać do mięsa z cebulą, dodać również surowe jajo, zioła i przyprawy jak sól, pieprz biały mielony i łyżeczkę curry lub kurkumy najlepiej, bo lepiej działa na trawienie i jest zdrowa. Następnie wymieszać farsz na klops rękoma i wyłożyć na folię aluminiową na całą szerokość, a na to położyć całą parówkę i za pomocą folii zwinąć mięso, aby skryło parówkę. Po bokach również pozalepiać mięsem otwory. Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C i wlać olej na blachę lub do brytfanki. Wstawić naczynie do piekarnika, by się tłuszcz nagrzał, gdy zacznie skwierczeć, wtedy to położyć klops do brytfanki w folii lub jak kto woli bez niej. piec w przeciągu godziny. Pod koniec zmniejszyć nieco temperaturę do 185 st. C i podlać mięso sosem z pieczenia. Po upieczeniu wyjąć, piekarnik wyłączyć, odwietrzyć, a mięso wyjąć za pomocą łopatek i przełożyć na półmisek do mięs, a sos zagęścić i przelać do sosjerki. Do tego ziemniaki z wody i jarzyna świeża.

Tagi:

jajko jajka