LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Klops nadziewany jajami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Efektowny i bardzo smaczny.

Klops nadziewany jajami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klops nadziewany jajami

 

  • bułka czerstwa 7 dag
  • cebula 6 dag
  • tłuszcz 4 dag
  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • jaja 4
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • tarta bułka 6 dag

 

Sposób przygotowania:

Klops nadziewany jajami
Bułkę namoczyć w wodzie. 3 jaja ugotować na półtwardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Natkę pietruszki opłukać, posiekać. Mięso opłukać, pokroić na kawałki i zemleć razem z odciśniętą bułką i cebulą. Masę wyrobić ręką. Dodać jajo, sól, pieprz, dokładnie wyrobić. Wyłożyć na stolnicę wysypaną tartą bułką. Ukształtować nożem prostokąt z mięsa, wzdłuż dłuższego boku ułożyć jaja, posypać je natką pietruszki. Zwinąć mięso w gruby wałek (zaczynając od strony, na której są jaja, aby po zwinięciu były w środku), ukształtować go i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Polać tłuszczem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika. Upiec, polewając powstałym sosem (ok. 60 minut). Zdjąć sos z boków brytfanny i rozgotować go. Podawac na gorąco (mięso po upieczeniu pokroić w grube kawałki, ułożyć na półmisku, polać sosem; podawać z ziemniakami i surówką) lub na zimno.
Klops nadziewany jajami
Dodanie jaja i przypraw do mięsa mielonego.
Klops nadziewany jajami
Ułożenie jaj na prostokącie z mięsa, posypanie natką.
Klops nadziewany jajami
Zwinięcie mięsa z jajkami w gruby wałek.
Klops nadziewany jajami
Upieczony klops wieprzowy nadziewany jajami.

Tagi:

tarta