Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

klops pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dobre mięso do obiadu - nie smażone.

klops  pieczony

Składniki:

klops pieczony

  • 30 dag wołowina bez kości
  • 50 dag wieprzowina
  • 15 dag bułka czerstwa
  • 10 dag cebula
  • 5 dag jaja
  • 5 dag bułka tarta
  • olej lub oliwa
  • pieprz, sól
  • Vegeta

Sposób przygotowania:

klops pieczony

Mięso umyć, oddzielić od kości i pokroić w kawałki.
Bułkę namoczyć w letniej wodzie i odcisnąć.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plastry i usmażyć na tłuszczu.
Mięso, bułkę, cebulę zemleć w maszynce.
Do masy mięsnej dodać jaja (skorupy jaj przed wybiciem umyć), pieprz, sól, Vegetę dokładnie wymieszać, zważyć i wy porcjować, uformować wałek średniej grubości, obtoczyć w tartej bułce.
Uformowane klopsy przenieść na brytfanny na rozgrzany tłuszcz i piec w piekarniku polewając powierzchnię mięsa najpierw tłuszczem, a następnie wytwarzającym się sosem.
Wypieczone klopsy przestudzić, podzielić na porcje, ułożyć w brytfannach, przykryć i odgrzać w piekarniku.