halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Klops pieczony z jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Klops pieczony z jajkami smakuje dobrze na gorąco jak i na zimno . Z mięsa mielonego można przyrządzić smaczne potrawy.

Klops  pieczony z jajkami

Składniki:

Klops pieczony z jajkami

 

  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • mięso mielone z łopatki 60 dag
  • jajka 4 sztuki
  • bułka tarta 4 łyżki
  • przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Klops pieczony z jajkami
Ugotować trzy jajka na twardo, obrać. Mięso mielone włożyć do miski dodać jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawę do mięsa mielonego .Wyrobić mięso, doprawić do smaku solą oraz pieprzem . Ponownie dobrze wyrobić mięso. Następnie uformować owalnego klopsa, ułożyć na środku 3 gotowane jajka, zawinąć dokładnie w masę mięsną. Uformować kształt klopsa. Ciasto francuskie rozłożyć, ułożyć na środku ciasta klopsa. Wystające ciasto wokół klopsa pociąć na paski ok 2 cm, pozakładać paski na klopsie Włożyć na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzać piekarni , włożyć klopsa , piec w temperaturze 200 stopni ok godziny.Pokroić klopsa na porcje . Można podać na gorąco jak również na zimno.