Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Klops wieprzowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Grzyby moczyć 40 minut w gorącej wodzie, odcisnąć, usunąć ogonki i bardzo drobno

Klops wieprzowy

Składniki:

Klops wieprzowy

 

  • 12 suszonych grzybów
  • 8 drobno posiekanych dymek
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 5 rozmąconych jajek
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • kolendra do przybrania

Sposób przygotowania:

Klops wieprzowy
Grzyby moczyć 40 minut w gorącej wodzie, odcisnąć, usunąć ogonki i bardzo drobno posiekać. Włożyć do miski, dodać dymkę, wieprzowinę, sos rybny, jajka, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Rozgrzac piekarnik do temp 220 st. Wysmarować blachę keksówkę tłuszczem i napełnić mięsem. Mocno uklepać. Przykryć folią, wstawić formę do większej, płaskiej formy, którą nalezy napełnić wodą do połowy wysokości formy z miesem. Piec conajmniej godzinę. Sprawdzać patyczkiem czy klops jest gotowy. Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić. Wyłożyć z blaszki, pokroić w plastry i przybrać kolendrą.