Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

klops z fetą i porem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszne danie na obiad, lub po prostu dodatek do chlebka

klops z fetą i porem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

klops z fetą i porem

 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • czerstwa bułka (lub 3-4 kromki chleba),
  • 2 jajka
  • 1 cebula,
  • bułka tarta (ile zabierze)
  • 100 g fety
  • 1 por (biała część)
  • 3 łyżki masła,
  • pieprz, sól, słodka papryka, imbir, koperek suszony, pietruszka suszona

Sposób przygotowania:

klops z fetą i porem
cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor,
bułkę (lub chleb) namaczamy, kiedy nasiąknie wodą i zmięknie odciskamy,
mięso wkładamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę, jajka, cebulę i przyprawy i dokładnie mieszamy, cały czas wyrabiając dodajemy bułkę tartą, do momentu aż farsz będzie dość zwarty.
pora kroimy w półplastrki, parzymy, fetę kroimy w kostkę (a jeśli mamy taką już pokrojoną odsączamy z zalewy)
formę do pasztetu smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, nakładamy połowę mięsnej masy, na niej układamy 1/3 pora, na porze 1/2 sera, na to znowu 1/3 pora i 1/2 sera, na końcu układamy resztę pora i przykrywamy resztą mięsa.
pieczemy 60 minut w temperaturze 190 stopni na pierwsze 30 minut można klopsa przykryć folią aluminiową, wtedy za bardzo się nie spiecze, po 30 minutach zdejmyjemy folię.
klops z fetą i porem
w fornit układamy połowę mięsnej masy fetę i pora
klops z fetą i porem
przez pierwsze 30 minut pieczemy pod przykryciem
klops z fetą i porem
zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 30 minut
klops z fetą i porem
wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy a chwilę, żeby mięso stężało