Miłość w brzuchu mam

Miłość w brzuchu mam

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Klops z mięsa wołowego i wieprzowego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny zarówno z ziemniakami i sosem jak i na kanapce z musztardą. Uwielbiam go również z buraczkami.

Klops z mięsa wołowego i wieprzowego

Składniki:

Klops z mięsa wołowego i wieprzowego

 

  • 250g szynki wieprzowej
  • 250g karku wołowego
  • 2 jajka
  • 1 bułka namoczona i odciśnięta
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

Klops z mięsa wołowego i wieprzowego
Mięso myję, oczyszczam i kroję na kawałki. Mielę je razem z bułką. Cebulkę kroję w drobną kostkę, podsmażam na patelni, aż się zeszkli. Mieszam ją razem z mięsem, przyprawami i jajkami, dobrze wyrabiam masę. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180'. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, można też posmarować ją masłem i wysypać tartą bułką. Z mięsa formuję wałek i kładę go na blaszce. Mięso piekę przez godzinę, jest gotowe kiedy się zarumieni.