SUPERPRZEPIS

Klopsiki a'la gołąbki

  • 2
  • kloruś
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Klopsiki a'la gołąbki Więcej zdjęć (4)

Klopsiki a'la gołąbki z dodatkiem młodej kapusty to doskonała propozycja dla wielbicieli gołąbków - smak jest zbliżony a przygotowanie znacznie szybsze! Polecam!

Składniki:

Klopsiki a'la gołąbki

podstawowe

  • 6-8 dużych liści młodej kapusty (poza sezonem białej)
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • czerwona cebula
  • por (biała część)
  • jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • oliwa do smażenia
  • sól czarny pieprz, zioła prowansalskie
  • 1 l domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pelatti

Sposób przygotowania:

Klopsiki a'la gołąbki

1

Klopsiki a'la gołąbki
Kapustę obieramy i myjemy. Liście wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3 minut. Odsączamy i zalewamy zimną wodą. Drobniutko siekamy. Cebule i por drobno siekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie.

Kapustę obieramy i myjemy. Liście wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3 minut. Odsączamy i zalewamy zimną wodą. Drobniutko siekamy. Cebule i por drobno siekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie.

2

Klopsiki a'la gołąbki
Mięso mielone łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę.

Mięso mielone łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę.

3

Klopsiki a'la gołąbki
Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron.

Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron.

4

Klopsiki a'la gołąbki
Podlewamy przecierem lub pomidorami pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Klopsiki serwujemy z powstałym sosem pomidorowym.

Podlewamy przecierem lub pomidorami pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Klopsiki serwujemy z powstałym sosem pomidorowym.