thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Klopsiki łososiowe z sojowym smaczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne klopsiki dla łososiożerców - jako przystawka na zimno z majonezem lub danie obiadowe do ziemniaków

Klopsiki łososiowe z sojowym smaczkiem

Składniki:

Klopsiki łososiowe z sojowym smaczkiem

 

  • 350- 400 g świeżego łososia( filet lub dzwonki)
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki)
  • 1 jajo
  • 1 kromka czerstwego chleba ( bez skórki) lub środek bułki
  • 1 cebula drobno posiekana
  • przyprawa do ryb
  • sos sojowy
  • świeżo mielony pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki łososiowe z sojowym smaczkiem
Z łososia usunąć skórę i ości. Mięso dobrze opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić/ posiekać ostrym nożem na drobno. Tak samo plastry łososia wędzonego. Włożyć do miski, dodać cebulkę, natkę, jajo, pokruszony chleb, doprawić pieprzem, sosem sojowym i szczyptą przyprawy do ryb. Nie trzeba solić- sos sojowy, łosoś wędzony i przyprawa są wystarczająco słone. Wymieszać wszystko dokładnie. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać masę łososiową, formować małe klopsiki, obtaczać w bułce tartej, smażyć na ładny złocisty kolor. Podawać na zimno z ćwiartką cytryny, majonezem, pomidorkiem, ogórkiem konserwowym lub jako danie obiadowe z ziemniakami puree i mizerią.