BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Klopsiki meksykańskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Klopsiki takie jadłam u mojej siostry bardzo nam posmakowały wiec postanowiłam zrobić je w domu dla mojej rodzinki.

Klopsiki meksykańskie

Składniki:

Klopsiki meksykańskie

 

  • mięso mielone 400 g,
  • jajko 1 szt,
  • czosnek 2 ząbki,
  • cebula 1 szt,
  • sól do smaku,
  • bułka tarta 2 łyżki,
  • przyprawa meksykańska 1 -2 łyżki,

 

  • Sos taco;
  • cebula 1 szt,
  • papryka czerwona 1 szt,
  • papryka zielona 1/2 szt,
  • chili 1/3 łyżeczki,
  • kminek mielony 1/3 łyżeczki,
  • czosnek 2 - 3 ząbki,
  • odrobina mielonej kolendry,
  • sól,pieprz do smaku,
  • szczypta cukru do smaku,
  • pomidory bez skóry 400 g,
  • oliwa 2 -3 łyżki,

Sposób przygotowania:

Klopsiki meksykańskie
Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodać tartą bułkę, sól do smaku, jajko oraz przyprawę meksykańską, dokładnie wymieszać do połączenia składników.

Uformować klopsiki ( kuleczki ) Obtaczać w mące i smażyć na gorącym oleju.

Po usmażeniu klopsiki ułożyć na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru oleju.

Następnie włożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanki polać sosem taco.

Zapiekać 10 - 15 minut w nagrzanym piekarniku temperatura 160 -170 stopni. Gotowe posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Przepis na sos ; W rondelku rozgrzać olej, dodać pokrojoną paprykę, cebule oraz przeciśniemy przez praskę czosnek, posypać chili oraz przyprawą meksykańską, dodać pomidory, wymieszać.

Smażyć 15 minut mieszając. Gotowy sos doprawić do smaku według swojego uznania.