gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Klopsiki mielone z kapustą pekińską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tak przygotowane klopsiki podaję na obiad jako danie główne z ziemniakami i surówką. Polecam - są pyszne.

Klopsiki mielone z kapustą pekińską

Składniki:

Klopsiki mielone z kapustą pekińską

 

sos

  • 4 szklanki wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Klopsiki mielone z kapustą pekińską

ETAP 1:

Klopsiki mielone z kapustą pekińską
W maszynce do mielenia mielimy mięso na mielone.

Łopatkę wieprzową mielimy na mielone w maszynce do mielenia mięs.

ETAP 2:

Klopsiki mielone z kapustą pekińską
W maszynce do mielenia mielimy kapustę pekińką.

Kapustę pekińską również mielimy w maszynce do mielenia.

ETAP 3:

Klopsiki mielone z kapustą pekińską
Mięso i kapustę przyprawiamy i mieszamy z jajkiem, kaszą i ryżem.

Do mięsa i kapusty dodajemy przyprawy do smaku, wsypujemy ryż i kaszę manną oraz wbijamy jajko. Wszystko razem dokładnie mieszamy - wyrabiamy.

ETAP 4:

Klopsiki mielone z kapustą pekińską
Klopsiki smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Z masy mięsnej formujemy klopsiki. Klopsiki smażymy przez chwilę z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.

ETAP 5:

Klopsiki mielone z kapustą pekińską
Do wody dodajjemy kostki rosołowe i kocentrat pomidorowy.

Wodę zagotowujemy z kostkami rosołowymi i koncentratem pomidorowym.

ETAP 6:

Klopsiki mielone z kapustą pekińską
Klopsiki wkładamy do sosu i dusimy pod przykryciem.

Do sosu wkładamy klopsiki. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 minut.


Tagi:

dania klopsiki