kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Klopsiki przemytnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne i łatwe w przygotowaniu. Są moim tajemnym sposobem na przemycenie mężowi i dzieciom szpinaku. Jedne z nielicznych dań w którym to smaczne warzywo jest przez moją rodzinkę przyswajane :)

Klopsiki przemytnika

Składniki:

Klopsiki przemytnika

 

  • Klopsy:
  • 500g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki bułki tartej + około szklanki do obtaczania klopsików
  • około 200g rozdrobnionego szpinaku
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

  • Sos pomidorowy:
  • ½ litra rosołu
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • łyżeczka cukru
  • oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Klopsiki przemytnika
Mięso, jajko, bułkę tartą, musztardę i czosnek połączyć i wyrobić jednolita masę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzać olej na patelni. Mięsną masę formować w małe kulki a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoto ze wszystkich stron. Rosół podgrzać w garnku. Dodać do niego przecier pomidorowy, cukier i oregano. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć klopsy do sosu i dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut. Serwować z ziemniaczkami lub frytkami i surówką