jumawi

jumawi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 46]

Klopsiki rybne w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

dobry przepis na święta i nie tylko

Klopsiki rybne w galarecie

Składniki:

Klopsiki rybne w galarecie

 

  • 50 dag filetów rybnych
  • 2 jajka
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 1 bułka kajzerka
  • 1/3 szkl mleka
  • 1 marchewka
  • 1/2 selera
  • 1 mały por
  • 1 mała cebula
  • sól
  • 1 torebka żelatyny ( na pół litra płynu)

Sposób przygotowania:

Klopsiki rybne w galarecie
Warzywa obrać, umyć zalać około 1 1/2 litra wody i ugotować wywar. Bułeczkę namoczyć w mleku, odcisnąć i razem z rybą zmielić w maszynce, dodać jajka i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.Z masy rybnej uformować kulki wielkości włoskiego orzecha i ugotować w wywarze z jarzyn. Przełożyć do głębszego półmiska. Wywar odcedzić, do gorącego dodać uprzednio rozpuszczoną w zimnej wodzie żelatynę, dokładnie wymieszać i zalać klopsiki.