Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Klopsiki smażone w słoneczniku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Niby zwykłe klopsy z mięsa wieprzowego, ale zrobione nieco inaczej. Słonecznik nadaje im ciekawy smak.

Klopsiki smażone w słoneczniku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki smażone w słoneczniku

 

  • 60 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 bułki
  • kucharek
  • pieprz czarny mielony
  • 15 dkg słonecznika łuskanego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Klopsiki smażone w słoneczniku
Do mięsa mielonego dodać surowe jajko.

Czosnek obrać i posiekać. Wraz z namoczoną i odciśniętą bułkę dodać do mięsa. Dodać do smaku przyprawy. Wyrobić jednolitą masę.

Uformować klopsiki i obtoczyć je w słoneczniku łuskanym.

Na patelni rozgrzać olej, smażyć klopsiki na wolnym ogniu.

Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać.
Klopsiki smażone w słoneczniku
Do mielonego mięsa wieprzowego dodać surowe jajko.
Klopsiki smażone w słoneczniku
Dodać namoczoną bułkę oraz posiekany czosnek.
Klopsiki smażone w słoneczniku
Dodać przyprawy do smaku i wyrobić jednolitą masę.
Klopsiki smażone w słoneczniku
Uformować klopsiki i obtoczyć w słoneczniku łuskanym.